Sensörlerin ve internete bağlı cihazların maliyetlerinin istikrarlı bir şekilde düşmesi sayesinde, enerji sektöründe IoT tabanlı nesnelerin kullanımı önemli ölçüde artmıştır. IoT tabanlı nesnelerin enerji sektöründe kullanılmasıyla birlikte, cihazlar üzerinde büyük miktarda veri toplamak için akıllı ağlar oluşturulmuştur. Bu sayede ağa bağlı her sistem sensörler ile birlikte akıllı bir şekilde kontrol edilerek sektöre katkı sağlanmıştır. Sensörler ve akıllı cihazlar yardımıyla sektördeki gereksiz ve pahalı enerji tüketimi anlık olarak izlenebilmektedir. Bu sayede gereksiz enerji tüketimi kontrol altına alınmaktadır. Enerji yönetimi sayesinde sektörlerde çok fazla enerji açığı bulunmamaktadır.
Enerji Sektöründe IoT
Artan dünya nüfusu ile birlikte enerji kullanım miktarı da her geçen gün artmaktadır. Aşağıdaki tablolarda görüldüğü üzere.
Dünya enerji konseyi ve bp’nin yayınladığı raporda, yıllar içinde enerji kullanım miktarında artış görülmektedir. Artan bu enerji miktarı, dünya çapında büyük enerji sorunlarına ve krizlere neden olacak gibi görünmektedir. Sanayinin gelişmesiyle birlikte teknolojik gelişmeler çevre kirliliğini de beraberinde getirmiştir. Bu kirlilik, enerji kullanım miktarını da etkilemiştir.
Bu nedenle, enerji kullanım miktarından tasarruf etmek gerekir. IoT bize tasarruf etme fırsatı sunuyor ve bugün bu konuda birçok çalışma var. IoT tabanlı sensörler, akıllı cihazlar, akıllı sayaçlar ve akıllı ağlar ile enerji tüketimi daha akıllı hale geliyor. Sensörlerle çalışan ampuller ve musluklar akıllı evler bunlara örnektir. IoT, enerji tüketiminde tasarruf sağlamayı hedeflemekte ve küresel ısınma gibi risklerde bize büyük avantaj sağlamaktadır.
Sağlık Sektöründe IoT
Nüfusun yaşlanması, hastalıkların artması, kronik hastalıkların yaygınlaşması, sağlık hizmetlerinin artması, doğum oranlarının düşmesi ile toplumun büyük bir bölümünün yaşlılık nedeniyle verimsiz kalacağı bir dünyaya yaklaşıyoruz. Bu riskleri göz önünde bulundurduğumuzda teknolojiye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Teknoloji insanların yaşamlarını uzatamaz veya kronik hastalıklara son veremez ama en azından sağlık hizmetlerini daha erişilebilir hale getirebilir. Teknolojinin gelişmesiyle daha da ilerleyecek olan IoT, birçok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de kullanılabilirliğe sahiptir.
IoT teknolojisinin tam olarak kullanılması sağlık sektörü için büyük bir umut kaynağıdır. Bu teknoloji ile sağlık hizmetlerinin ve tedavilerin kalitesi artacak ve buna bağlı olarak hastaların iyileşme süreleri önemli ölçüde azalacaktır. Akıllı yataklar, sağlık robotları, biyosensörler, hasta sağlığı portalları gibi uygulamalar sayesinde sağlık çalışanlarının çalışma verimi artacak ve iş yükü azalacaktır. Bunun gibi birçok uygulama ile IoT sağlık sektörünün vazgeçilmezi olacaktır.
Tarımda IoT
Küresel nüfusun artması, çevre kirliliği ve küresel ısınma ile birlikte önümüzdeki 50 yılda gıda talebinde büyük bir artış olacağı söyleniyor. Bu artış tarım sektörü için büyük risk oluşturmaktadır. Artan bu ihtiyaçları karşılamak için tarımın yeni teknolojilere yönelmesi gerekmektedir. IoT tabanlı teknoloji ile tarımı daha akıllı hale getirmek için projeler yapılmaktadır. IoT teknolojisine dayalı akıllı tarım sayesinde, sensörler yardımıyla bitkilerin akıllı sulanmasından çiftlik araçlarının anlık takip edilebilmesinden bu ve bunun gibi birçok proje sayesinde akıllı tarım geleneksel tarımın yerini almaktadır. Peki, Akıllı tarım nedir?
Akıllı tarım, gıda talebini karşılamak için kullanılan yüksek teknolojili bir sistemdir. IoT tabanlı akıllı tarım ile çiftçiler, tarlalarının sensörleri yardımıyla sıcaklık, nem, ışık, toprak nemi gibi tarla koşullarını her yerden izleyebilirler. Geleneksel tarımla karşılaştırırsak akıllı tarım oldukça verimlidir. Bu nedenle IoT, tarım endüstrisi için çok faydalı olacaktır. İlginizi çekebilir: Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir