Empati kitabı disiplinler arası bağlantı kurarak yazılmıştır. Bu disiplinlerden bazıları felsefe, psikoloji ve genel anlamıyla bilimdir. Adam Fawer’in böyle bir yolu tercih etmesinin altında yatan temel sebep, üniversite hayatında birçok bilim dalıyla ilgilenmesi olarak düşünülebilir. Yazarın kendi hayatından bu şekilde izleri kitaba yansıtabilmesi ilgi çekici aynı zamanda başkalarında uyandırdığı hisler bakımından da oldukça başarılıdır.
Empati kitabı, özel güçte insanları konu edindiği için karakter arası bağlantının kurulması sonucunda acaba başka ne gibi özelikleri var diye düşünmekten okuyucu kendini alıkoyamayabilir. Kitabın akışında bazı noktalarında engeller çıkıyor olsa da yalnızca biraz duraksatıyor. Kitabın bu yönüyle sıkıcı bir yanı olmadığı görülebiliyor.
Empatinin içerisinde yer alan başkarakterler Winter ve Elijah özel güçlere sahip çocuklar olmalar ve yazarın kitaba getiridiği muazzam kurguyla karakterler arasında farklı bir bağlantı kurulabiliyor. Adam Fawer’i bu kurgusuyla beraber tebrik etmemek mümkün değildir.
Adam Fawer’in anlatmaya ve okuyucuya kendi hayatında sorgulaması adına verdiği fikir, gerçek anlamda neyi istediğimizi bilip bilmediğimiz üzerinedir. Yazarın okuyucuya yeni bir yol çizme gayretinde olduğunu anlaşılabilirdir.
Empati kitabın ismi olduğu kadar kitapta işlenen konulardan biri karakter üzerindeki yansımadır. Adam Fawer’in göstermeye çalıştığı şey ise ortaya çıkmıştır. Bu empati kurma yetisinin insanlarda neredeyse hiç olmadığını göstermektedir.
Romanın savunduğu en kritik düşüncelerden biri de insan doğasında ortaya çıkan isteklerin hiçbir aman bizim isteğimiz dışında çıkmayacağı düşüncesidir. İsteklerin çıkış noktası belli olmasa da, çıktıktan sonra kontrol edilebilirdir. Kitabın burada psikolojik bir temayı iyi bir şekilde yansıttığı görülmektedir.
İnsanların bir başka bilmek istedikler şey ise, başkalarının kendileri hakkındaki düşünceleridir. Fakat insanlar gerçekten öğrenmek ister mi? Kitaba ve psikolojiye göre bu hiç de bilinmek isteyecek gibi değildir. Kitabın içerisindeki metinlerden de bu çıkarım yapılabilir.
Empati kitabı başlarda konu hakimiyetinin sağlanması adına pek açık kapı bırakmaz. Fakat kitaba dikkatli bir şekilde odaklanılırsa yazarın anlatmak istedikleri daha çabuk kavranır ve iyi bir akışı da beraberinde getirir. Empati, gerek konusu gerekse kalın bir cildi olmasına rağmen sıkmamasıyla oldukça başarılı bir iş çıkarmıştır.