Birçoğumuz yıllar önce Roberto Carlos’un frikikten attığı o meşhur golü biliyoruz. Yada topa kavisli yön vermek için nasıl vurmamız gerektiğini. Fizikte bu olay magnus etkisi olarak adlandırılır. Gelin hep beraber magnus etkisini inceleyelim.
Daniel Bernoulli isimli fizikçinin bulduğu bernoulli denklemine göre cisimlerin sabit basınçta yüksekliği artarsa hızı düşer, yada yükseklik sabitse hızı artarken basıncı düşer. Bu ve bunlar gibi çeşitli sabitleri denklemimizden üretebiliyoruz. Fakat denklemimiz hiçbir zaman değişmiyor.
Bir futbolcunun frikikte vurduğu topu ele alalım. Top havalandığında saat yönüne doğru dönüyor olsun. Bu dönüş topun altında kalan havayı yavaşlatmaktadır. Aynı şekilde topun üzerindeki havayıda hızlandırmaktadır. Topun aynı yükseklikte kaldığını kabul edersek alt ve üst yüzeylerde hız farkından dolayı basınç değişimi meydana gelecektir. Topun alt kısmında yüksek basınç üst kısmında ise alçak basınç oluşur. Fiziğe göre, iki nokta arası basınç farkı var ise, bu iki nokta arasında yüksek basınçtan düşük basınca doğru kuvvet oluşur. Dolayısıyla topa alttan üste bir kuvvet uygulanacaktır. Bu kuvvete magnus kuvveti (magnusforce) denir.
Bilim insanları yıllar öncesinden bu yana hayatın her alanında magnus etkisinden yararlanmak adına çalışmalar yapıyor. Bunlardan birisi olan magnus etkisi ile uçması planlanan uçak, ilk olarak 1910 yılında Amerikan Kongre üyesi Butler Ames tarafından yapılmıştır. Daha sonraki deneme ise 1930’lu yılların başlarında New York eyaletinde bulunan 3 mucit tarafından yapılmıştır.