İnsan nüfusunun hızla artmasıyla birlikte tarımsal üretimin önemi daha fazla artmıştır. Gıdaya olan talebin artmasına paralel olarak tarımda teknolojinin kullanımını artırmaya başlamıştır. Endüstriyel alanda meydana gelen teknolojinin ve çalışma prensiplerindeki gelişmeler ile birçok alanın bunlardan etkilenmesini ve de bu alanlarla birlikte gelişmesini sağlamıştır. Bu durum bilimler arası işbirliğinin gelişmesini sağlamıştır. Bilimler arası işbirliği ile tarımda teknolojinin daha fazla kullanılmasını sağlamış ve bunla beraber Tarım 4.0 teriminin ortaya çıkmasında etkili olmuştur.
Endüstri 4.0 ile birlikte gelişmeye başlayan Tarım 4.0,tarımda kullanılan teknolojinin bir üst seviyeye çıkmasında etkili olmuştur. Teknolojinin kullanılması tarımda verimliliği etkileyen önemli bir unsurdur. Tarıma teknolojinin entegre edilmesi ve Endüstri 4.0 ile gelen çalışma prensiplerindeki gelişmelerin tarımsalüretimin kolaylaşmasına ve üretim sırasındaki kültürel işlemler için duyulan iş gücüne olan ihtiyacı azaltmıştır.
Birçok alanda kullanılan drone, tarımda kullanılması arazi kontrolü, bitkinin gelişim dönemlerinin sürekli olarak takibin kolaylaştırması, üretimin sürdürülebilirliğini, verimini de artırmıştır.
Tarımsal ilaçlama amaçlı kullanılan dronelar, birim alana atılan pestisit miktarını önemli ölçüde azalmasını etkili rol oynamaktadır. Elektrostatik ilaçlama sisteminin kullanarak ilaçlama yapan dronelar, su zerreciklerinin doğrudan bitkiye ulaşmasını sağlar. Kullanılan pestisit miktarını azaltır. Kullanılan miktarın azalmasıyla birlikte toprağın kirlenmesini minimum seviyeye düşürür.
Entegre çiftlik yönetim sistemleri ile birlikte çiftliklerde yapılan bütün işlemler kontrol edilebilmekle beraber kayıt altına alınması, üretimi kolaylaştırmanın yanı sıra üretimin verimli ve kazançlı hale gelmesinde etkilidir. İnsan nüfusunun hızla arttığı bir yüzyılda tarımsal üretimin sürdürebilir olması büyük önem taşımaktadır. Tarımda verimi kaliteyi artırması insanların gıdaya olan ulaşımlarını da kolaylaştıracağı gibi gıda arzının sürekli olarak karşılanması kolaylaştıracaktır.
Yazar: Ziraat Mühendisi Yüksek Lisans Öğrencisi Vedat Yılmaz