İçme, kullanma, sulama, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla istenilen miktar ve kalitede yüzey ve yeraltı suyunun araştırılması ve suların kirletici etkilerden korunması konularında teknik çalışmalar ve araştırmaların yapıldığı mühendislik dalına hidrojeoloji denir.
Hidrojeoloji mühendisliği ile yeraltı suyunu içeren jeolojik birimlerin sınırlarını ve hidrolik özelliklerini belirlenir, yeraltı suyu işletmeciliği ile ilgili olarak uygun işletme ve yönetme politikaları belirlenir, yeraltı sularının kalitelerinin korunması ve kirlenmiş yeraltı sularının yeniden temizlenmesi için çalışmalar ve değişen iklim ve sosyal koşullara bağlı olarak yeraltı suyu tüketimini tahmin eder ve ekonomik tüketim için plan yapılır.
Hidrojeoloji mühendislerinin çalışma ortamı genellikle laboratuvar, büro veya arazi olur. Ülkemizde hidrojeoloji mühendisliği eğitimi Hacettepe Üniversitesi’nde verilmektedir.
Hidrojeoloji mühendisleri Devlet Su İşleri (DSİ), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Çevre Genel Müdürlüğü ve Belediyeler gibi kamu kurumlarında; sondaj ve su arıtma ile ilgili özel kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca jeoloji amaçlı işlerde, yol inşaatı, zemin etüdü gibi çalışmalarda görev alabilmektedirler.
Yeni mezun olarak özel sektörde alacakları maaş en az 2 bin 400 TL seviyesinde iken, kamuda ise 3 bin 500 TL ile iş başı yapar. Orta düzey 5 senelik mühendis özel de (çalıştığı firmaya göre değişmekte) 3 bin 300 TL maaş alırken, kamuda ise 4 bin TL rakamlarına yakın maaş alır. Yurt dışında ise senelik bazda 50 – 60 bin dolar seviyelerinde maaşları olduğunu belirtebiliriz. Başka bir yazıda görüşmek üzere, kendine çok iyi bak!
İlginizi çekebilir: Hidrojeoloji Mühendisliği Maaşları