Jules Verne’nin kaleme aldığı orjinal adı “Around The World in 80 Days” olan roman ilk olarak 1873 de Fransa’da basılmıştır. Roman çocuk edebiyatı alt dalında incelenmekte olup ilk basımından itibaren her zaman üst sıralarda kendine yer bulmuştur.
Ana Karakter:
Ana karakteri “Phileas Fogg” hakkında kimsenin bilgi sahibi olmadığı, sert, kurullarını asla esnetmeyen, tıraş suyunun derecesine kadar birçok işini rutine bindirmiş ve rutininden çıkmasına sebep olacak herkese tepki gösteren bir İngiliz beyefendisidir.
Olay Örgüsü:
Phileas düzenli olarak gittiği “Londra Reform Kulübünde” otururken arkadaşlarının tartıştığı bir konuya kulak kabartır. Tartışmada imkansız olarak geçen dünyayı 80 günde dolaşma fikrine birden tüm servetini vererek iddiaya girer ve serüven başlar.
Daha önce hiç bir ayarlama veya araştırma yapmadan oluşabilecek tek bir sorun ya da hatada tüm servetini kaybedecek olmasına rağmen bu yolculuğa çıkmaya karar verir.
Yaverini de alarak çıktığı bu yolculukta Londra, Süveyş, Bombay, Kalküta, Hong Kong, Yokohama, San Francisko, New York ve tekrar Londra’ya dönüş olarak yola çıkmadan hemen önce karar verir.
Romanımıza yolculuk sırasında yakılmaya çalışılan bir kadın ve soyulan bir bankayı Phileas Fogg’un yaptığını düşünen bir polisin eklenmesiyle olaylar heyecanlı, aksiyonlu, bol kaçışlı bir ilerleyiş içerisine girer.
Philieas Fogg ve yaveri son olarak Londra’ya döndüklerinde polis Philieası tutuklasa da yanlışlık olduğu için tekrar bırakır. Kulübe gideceklerinde 5 dakika geç kaldıkları için iddiayı kaybettiklerini düşünüp evin yolunu alırken yaveri 1 gün erken geldiklerini fark eder ve ertesi gün tam saatinde kulübe giderek Philieas Fogg iddiayı kazanır ve yakılmak üzere iken kurtardığı Auda ile evlenmeye karar verir.
“80 Günde Devri Alem”i İnceleme
Yazarın kaleme aldığı en başarılı eser olan 80 Günde Devri Alem yapılabileceklerin sınırı olmadığını, kendi monotonluğunda yaşayan bir insanın dahi böyle bir olayı başarabildiğini ve çocukların hayal gücünü genişletmeye çalıştığı söyleniyor bence bu aşamada roman tam yerinde bir olay örgüsü, tam yerinde bir sadelikle yazılmıştır.