Ana SayfaYazılım Mühendisliği5G Teknolojisi Nasıl Çalışır

5G Teknolojisi Nasıl Çalışır

5G Teknolojisi nasıl çalışır, 5G nedir sorusunu yanıtlamadan evvel, bu teknolojinin ne olduğu hakkında az da olsa bilgi sahibi olmamız gerekir. “5G” olarak nitelendirdiğimiz teknoloji, beşinci nesil bir hücresel teknolojidir. Kulağa basit bir kavram gibi gelse de, kablosuz yani wi-fi cihazlar için adeta bir sıçrama noktasıdır.

4.5G Nedir

Peki, bu teknoloji kullanmakta olduğumuz 4G teknolojisine kıyasla ne gibi farklara sahip? 5G ağları, 4G ağlarına kıyasla 10 ile 100 kat daha çok veri hızı sağlamayı hedeflemektedir. Bahsetmekte olduğumuz bu durum, özellikle mobil ve taşınabilir internet kullanıcılarının cihazları üzerinde yaptıkları indirme ve bilgi aktarım hızını dehşete düşürücü derecede arttırmaktadır.

5G Nedir

5G ve 4G Hız Farkı Ne Kadar Olacak?

Hız farkını daha sistemsel olarak açıklayacak olursak, günümüzde kullandığımız 4G bağlantısı saniyede megabit yani “Mb/s” işlem yaparken, 5G bağlantısı saniyede gigabit “Gb/s” işlem yapmayı hedeflemektedir. Peki, bu işlem hızı hayatımıza ne gibi yenilikler sunacak, dosyaların daha hızlı inmesi ve aktarılabilmesi gerçekten önemli mi?

5G Teknolojisi Nasıl Çalışır

N.Y Columbia Üniversitesi Elektrik Mühendisi Profesörü Harish KRISHNASWAMY’e göre “bu hız çok önemlidir, çünkü bugün mümkün olmayan pek çok yeni uygulamayı mümkün kılacak!” açıklamasında bulunmuştur. Yeni teknoloji ile bizlere sunulan bu hızı çok daha somut bir biçimde okuyuculara açıklamak gerekirse, bir saniyede telefonunuza tam bir film indirebilir ya da sanal gerçeklik kullanarak eş zamanlı uzaktan kontrol sağlayabilirsiniz. Bu duruma örnek olarak sanal gerçeklikte kullandığınız bir arabayı, eş zamanlı olarak dünyada hareket ettirebilirsiniz.

5G Tehlikeli mi?

5G Sağlığımızı Etkiliyor Mu

Pek çok bilim insanı, 5G için kullanılacak olan yüksek enerjili radyo dalgalarının, insanlarda potansiyel sağlık sorunlarının ve tehlikelerinin oluşabileceği konusunda endişeli. Pensilvanya Üniversitesi Biyomühendisi Profesör Kenneth FORSET “iyonlaştırıcı ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyon arasında, radyasyon içeriklerinden ötürü sık sık karışıklık olabilir” dedi. Yani tehlike içerek iyonlaştırıcı radyasyon, kimyasal bağlarımızı kırabilir. Bu da dışarı da güneş kremi sürmemizin nedeni olan iyonlaştırıcı radyasyonlar ile aynıdır. Bu dalgalar, DNA’ya doğrudan zarar vermek için yeterli enerjiye sahiptir.

5g

Bu nedenle 5G ile ilgili araştırmalar ve sağlık üzerindeki etkileri hala bilim insanları tarafından araştırılmakta ve denenmektedir.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?