Ana SayfaBilgisayar Mühendisliği4G Nedir, 4G Ne İşe Yarar

4G Nedir, 4G Ne İşe Yarar

Merhaba, bu yazımda sizlere 2015’le beraber tanışacağımız 4G teknolojisinden bahsedeceğim. 4G teknolojisi bizlere neler kazandıracak ne tür yenilikler getirecek, 4G nedir, telekomünikasyon şirketlerince 4G nin önemi nedir, 4G ne işe yarar gelin hep beraber göz atalım.

Öncelikle sadece ülkemize değil Dünya geneline baktığımızda kullanıcıların mobil operatörlerden beklentisi sesli görüşmelerden çok mobil veriye doğru kayıyor. Hatta bu durum bir çok istatistik sonucu ispatlanmış durumda. Yani demek istiyorum ki mobil operatörler üzerinde oluşan mobil veri trafiği oluşan ses trafiğini çoktan geride bırakmış durumda.

4G Nedir

4G nedir? 4g teknolojisi yeni nesil mobil ağlarda istekleri yeteri kadar karşılamayan 3G nin yerini almaya geliyor. 3G hayata geçtikten hemen sonrada gelişimini sürdürdü. Yani farklı isimlerle ve geliştirilmiş teknolojisi ile ( 3.5G – 3.9G – 3G+) gibi 3G ye göre daha hızlı sistemlerin ortaya çıkmasını sağlandı. Aslında bu tür ortaya çıkan isimler ve güncellemeler büyük yatırımlarla kurulmuş 3G alt yapılarının ömürlerini uzatmaktan başka bir şey değildi. Çünkü 4G teknolojisi ile yeni ve maliyetleri bir alt yapı gerekiyor.4G Teknolojisi4G teknolojisi ile artık her şey IP( Internet Protokolu) üzerinden gerçekleşecek. Zaten bu da başlı başına 4G yi 3G den ayıran temel özellik. 3G de sadece mobil veri IP protokolü ile taşınıyorken ses verisi kendi protokolü üzerinden gönderiliyordu. 4G sayesinde artık seste IP üzerinden gönderilecek. Yani 4G teknolojisi multi akıllı bir sistem olarak karşımıza çıkacak. Ekstra bir ayıklama sistemi gerekmeden her şeyi kendi üzerinden gerçekleştirebilecek.

4G nin hızlı olmasını sağlayan bir diğer özellikse indirme işlemleri çok büyük bir veri trafiğine yol açtığı için indirme ve yükleme işlemlerinin farklı frekanslar aracılığı ile yapılacak olması. Yani yükleme işlemleri için farklı bir bant kullanırken indirme içinse ayrı bir bant kullanılacak. Bu durumda kullanıcının mobil veri hızını neredeyse 4 katına çıkaracak.

Aşağıda ki görselde 3G ile 4G arasında ki bazı kıyaslamaları görmektesiniz.

4G Nedir

4G ağlarının öne çıkan bir diğer özelliği ise yukarıdada bahsettiğim gibi akıllı bir yapıya sahip oluşu. Örneğin bir yerde düğün veya konser gibi etkinliker olduğunda 4G sistemi oraya bir kalabalığın toplandığını tesbit edecek bu durumda buradaki kişilere daha iyi hizmet verebilmek için alt yapısındaki yük dağılımını değiştirebilecek. Yani kalabalık bölgedeki kişilerin çekim güçlerinin düşmemesi sağlanmış olacak. Ayrıca doğal afet veya deprem olaylarında bir baz istasyonunda sorun çıkıp çalışamaz hale gelirse mevcut baz istasyonunda oluşan trafik farklı istasyonlara sevk edilebilecek. Yani kullanıcı zarar gören baz istasyonundan habersiz bir şekilde iletişim kurmaya devam edecek.

Türkiye 4G ile ne zaman tanışacak?

Bu kadar övdüğümüz ve hızının mükemmeliğinden bahsettiğimiz 4G ile Türkiye ne zaman tanışacak sorusu hepimizin kafasında canlanmıştır muhakkak.

Türkiyede 4G adına yapılacak ihalelelerin 2015 yılı içerisinde gerçekleşmesi ve Türkiyede ilk 4G ağlarınında 2015 yılı içerisinde kurulması bekleniyor. Yani Türkiyenin 4G ile tanışması için çok kısa bir süre kalmış durumda.

Bu yazımda sizlere 4G teknolojisinden bahsetmeye çalıştım. Bir sonraki yazımda görüşünceye dek hoşçakalın!

Hasan Basri Karakaya
Hasan Basri Karakaya
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2018 yılında mezun oldum. Aynı üniversitede, Fotovoltaik Sistemde Maksimum Güç Noktası Takibinde Kullanılan Optimizasyon Algoritmaları hakkındaki yüksek lisans tez çalışmamı 2021 yılında tamamladım . İş Güvenliği Uzmanı olmam sebebiyle İş Güvenliği mevzuatını yakından takip ediyorum. Saygılarımla.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?