Ana SayfaSerbest Kürsü360 TB Veriyi 13 Milyar Yıl Depolayabilen Disk

360 TB Veriyi 13 Milyar Yıl Depolayabilen Disk

Bu cam disk, 360 TB’a kadar fotoğraflarınızı 13 milyar sene depolayabilir. Fotoğraflarınızı optik disk veya depolama sürücülerinde yedeklerseniz, verilerinizin “disk çürüklüğü” veya “veri çürümesi” olarak bilinen şeylerden ötürü uzun süre boyunca dayanmazlar. Ama ya değerli fotoğraflarınızın sizden daha uzun yaşamasını istiyorsanız? İyi haber: ufukta yeni bir “ebedi” depolama teknolojisi olabilir.

Bilim adamları, dijital verileri milyarlarca yıl depolayabilen nanokütle cam diskler üretti.

Southampton Üniversitesi’nden araştırmacılar, lazer yazım tekniği kullanarak küçük cam diskler üzerinde büyük miktarda verinin nasıl depolanacağını öğrendiklerini açıkladı. Bunu beş boyutlu (5B) dijital veri olarak adlandırıyorlar çünkü verinin konumuna ek olarak boyut ve yönlendirme de bir rol oynamaktadır.

Cam saklama diskleri, her biri 360 terabayta kadar veri saklayabilir, 1000°C’ye (1,832°F) kadar sıcaklıklarda kararlı çalışıp verileri oda sıcaklığında (190°C’ye kadar) 13,8 milyar yıl boyunca sağlam bir şekilde tutmaları beklenmektedir.

Üniversitenin söylediğine göre, “sonsuza kadar veri arşivleme ile yeni bir dönem açan” bu keşif, disklerin neredeyse sınırsız bir ömre sahip olması nedeniyle müzeler, ulusal arşivler ve kütüphaneler için ebedi veri saklama açısından faydalı olacaktır.

Şimdiye kadar bilim adamları bu diskler üzerinde Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi (UDHR), Magna Carta, Kings James İncili gibi önemli belgeleri muhafaza ettiler.

5d cam disk yedeklemeAraştırmacılar şimdi bu veri depolama teknolojisini pazara sunmaya yardım edecek şirketleri arıyor. Ne zaman ortaya çıkabileceği veya sıradan fotoğrafçılar tarafından kullanılabilir ve uygun fiyatlı olup olmayacağı konusunda hiçbir fikri yok ancak belki bir gün, tüm fotoğraf albümüz hayatta kalacağı garanti edilen tek bir diskte olacak.

Resimler: Southampton Üniversitesi’nden fotoğraflar

Furkan Gümüş
Furkan Gümüş
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği alanında devam ettiriyor. Uzmanlığı Robot ve Mekatronik Sistemler, Otomatik Kontrol, Mekanik Tasarım, Gömülü Sistem ve Kontrol Yazılımlarıdır.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?